5 najčastejších chýb pri pokládke strešnej krytiny. Na čo si dať pozor?

5 najčastejších chýb pri pokládke strešnej krytiny. Na čo si dať pozor?

Montáž škridiel má zásadný význam pre vzhľad každej strechy aj pre jej funkčnosť. Len úplne správna a starostlivá montáž v súlade s odporúčaniami výrobcu zaručí, že zvolená strešná krytina bude dlhé roky správne plniť svoju funkciu. Preto sa oplatí poznať aj najčastejšie chyby, ktoré sa pri kladení škridly robia. Ktoré sú najčastejšie?

Strecha je taká zložitá konštrukcia, že akákoľvek chyba alebo nesprávnosť vo fáze montáže môže viesť k vážnym problémom, ako je strata funkčnosti krytiny, oslabenie jej technických parametrov alebo neatraktívny vzhľad strechy. Tu sú najčastejšie chyby, na ktoré si treba dať pozor pri pokrývačských prácach.

 

Chýbajúce predbežné rozvrhnutie sklonov

Zanedbanie tohto kroku môže viesť pokrývača k rezaniu škridiel na hrebeni, čo je prijateľné len na krátkych plochách, kde nie je možné dimenzovať latovanie v rozsahu odporúčanom výrobcom. V ostatných prípadoch môže takýto postup viesť k strate funkčnosti krytiny a k narušeniu vzduchotesnosti strechy.

5 najčastejších chýb pri pokládke strešnej krytiny - chýbajúce predbežné rozvrhnutie sklonov
5 najčastejších chýb pri pokládke strešnej krytiny - používanie neoriginálnych držiakov a iného príslušenstva

Používanie neoriginálnych držiakov a iného príslušenstva

Chyby pri montáži keramických alebo betónových škridiel môžu vyplývať aj z hľadania úspor pri výbere použitého príslušenstva. Napríklad použitie neoriginálnych držiakov pri upevňovaní škridiel na laty môže mať za následok nerovnomernú montáž. Tento problém sa týka najmä plochých modelov. Treba mať na pamäti, že najlepšie výsledky možno vždy dosiahnuť použitím originálnych, systémových riešení od jedného výrobcu.

 

Nesprávne upevnenie strešných škridiel k latam

Ak škridly nie sú vôbec pripevnené k latám, hrozí, že pri silnom vetre spadnú zo strechy. Zároveň však nesmú byť príliš utiahnuté. Ak sa nenechá dostatočná vôľa, hrozí riziko prasknutia škridiel, pretože sa vplyvom zahrievania rozťahujú.

Príliš veľké alebo príliš malé vzdialenosti medzi škridlami

K poškodeniu škridiel môže dôjsť aj v prípade, že sú príliš pritlačené k sebe. Na druhej strane, prílišné rozťahovanie má za následok vybočenie, ktoré spôsobí, že škridly vyskočia zo zámkov.

 

Nepresná inštalácia oplechovania

Chyby pri montáži škridiel sa veľmi často vyskytujú v miestach oplechovania, ako sú úžľabia, strešné okná, komíny alebo protipožiarne steny, preto sa pri tomto type prác odporúča osobitná opatrnosť. 

Chyby urobené v tejto fáze nielenže výrazne znehodnotia estetiku strešného sklonu, ale majú aj veľmi nepriaznivý vplyv na jeho vodotesnosť, prípadne vedú k navlhnutiu celej strešnej konštrukcie, a tým výrazne znižujú jej životnosť.

5 najčastejších chýb pri pokládke strešnej krytiny - príliš veľké alebo príliš malé vzdialenosti medzi škridlami

Montáž krytiny preto zostáva činnosťou, ktorá si vyžaduje veľkú starostlivosť a precíznosť. Ak sa vyhnete častým chybám pri kladení škridiel a vyberiete si kvalitné riešenia od renomovaných výrobcov, zabezpečíte si, že hotová strecha bude mať vynikajúce technické parametre a krásny vzhľad po mnoho rokov. Aby ste mali istotu, že všetky práce budú vykonané správne, oplatí sa využiť služby skúsených pokrývačov a riadiť sa odporúčaniami výrobcu strešnej krytiny. Nezabúdajte, že investícia do pevnej strechy je zároveň investíciou do vašej bezpečnosti a pohodlia. 
 

PRÍRUČKA POKRÝVAČA CREATON

PRÍRUČKA POKRÝVAČA CREATON

„Príručka pokrývačov CREATON“ je publikácia určená najmä pre dodávateľov striech, ako aj architektov, stavbyvedúcich, obchodných partnerov CREATON Polska a investorov.

Jej hlavným cieľom je prehľadne prezentovať spoľahlivé informácie a poznatky o správnom spôsobe montáže keramických a betónových škridiel CREATON a sortimente originálnych strešných doplnkov.
 


CREATON PRODUKTY - KERAMICKÉ ŠKRIDLY, BETÓNOVÉ ŠKRIDLY, STREŠNÉ DOPLNKY

CREATON má na trhu najširšiu ponuku keramických a betónových škridiel, ktorú tvorí viac ako 240 kombinácií farieb, povrchov a modelov. Všetko dopĺňa veľmi veľký výber originálnych strešných doplnkov (okrem iného prestupové škridly, strešné membrány, dokončovacie a hrebeňové pásy).