Aké faktory ovplyvňujú výber strešnej fólie?

Aké faktory ovplyvňujú výber strešnej fólie?

Začiatočná krycia vrstva je celkom neprávom jedným z najmenej oceňovaných prvkov strechy. Všeobecne sa hovorí, že jeho najdôležitejším prvkom je strešná krytina. A hoci v skutočnosti spolu s krovom zodpovedá za trvácnosť celej konštrukcie a jej estetiku, pre vytvorenie plne funkčnej strechy je potrebné pod vybraný typ krytiny umiestniť ochrannú vrstvu, ktorá je neviditeľnú z vonku, ale rozhodujúce pre celú izoláciu.

 

Vlastnosti vrstvy začiatočného krytia

Začiatočná krycia vrstva má predovšetkým zabezpečiť správnu vodotesnosť. Jej úlohou je odvodniť prípadné netesnosti vyskytujúce sa na základnej krytine a umožniť odtok skondenzovanej vlhkosti z jej spodnej strany. Chráni vlastnú konštrukciu pred nadmernou vlhkosťou aj hnilobou.

Ďalšou dôležitou funkciou je paropriepustnosť, teda odvod vlhkosti aj z interiéru stavby, bez rizika kondenzácie v izolačnej vrstve. Vďaka týmto vlastnostiam si môžeme byť istí, že správna tepelná izolácia všetkých medzier bude účinná a dom bude bez veľkých tepelných strát a bez plesní a húb.

Vlastnosti vrstvy začiatočného krytia

Nemožno opomenúť jej výhody spojené s odolnosťou voči vetru a tým aj dostatočné vetranie miestností. V jesennom a zimnom období strešná fólia ochráni strechu pred studeným nárazovým vetrom a v lete obmedzí prílev teplého dusného vzduchu. Ako vidíte, je ťažké správne izolovať konštrukciu bez začiatočnej krycej vrstvy. Samotná inštalácia však nemusí nevyhnutne zaručiť tesnosť strechy. Nemenej dôležitou otázkou je výber vhodnej začiatočnej krycej vrstvy a jej prispôsobenie našim potrebám. Kde teda začať?

Faktory určujúce výber začiatočnej krycej vrstvy

Faktory určujúce výber začiatočnej krycej vrstvy
 

V prvom rade by sme si mali dať pozor na samotný materiál. Vo všeobecnosti môže byť začiatočná krycia vrstva vyrobená zo strešnej lepenky, fólie alebo membrán. Kým prvé sa používajú pre krytiny z bitúmenových šindľov a plechov spájaných remeselníckym švom tie sa vo všeobecnosti nevyznačujú dobrými kvalitatívnymi parametrami. Najobľúbenejšie sú tretie, nazývané membrany začiatočného krytia (MWK). .

Najčastejšie ich vyberáme pre strechy pokryté plechovými krytinami a keramickými škridlami:  ako je KODA alebo SIMPLA, a betónovými, ako je KAPSTADT alebo HEIDELBERG od CREATONu.

Výber membrán ovplyvňuje aj ich montáž, a preto ich preferujú aj samotní pokrývači. Vďaka možnosti ich položiť na krokvy nie je potrebné použiť plné debnenie, čo výrazne skracuje čas položenia izolácie a náklady na položenie celej strechy.

Pohodlné lepenie presahov fólie pomocou lepidiel a montážnych pások ďalej utesňuje podkrovie, čo zase prináša hmatateľné výhody súvisiace s nákladmi na vykurovanie.

Parametre strešných membran sú rozhodujúce

 

Ďalším faktorom, na ktorý by sme si mali dať pozor, sú jednotlivé parametre membrán. Najdôležitejšia je odolnosť voči vode, teda odolnosť voči tlaku vody. Závisí to od použitia špeciálneho ochranného náteru. V podstate neexistujú membrány, ktoré by boli 100% vodeodolné, takže čím je táto hodnota vyššia, tým lepšie.

Kvalitné membrány s označením triedy W1 by mali vydržať tlak približne 5 m vodného stĺpca. To je vlastnosť napríklad membrán SolidBLACK+ a DuraBLACK+.

Okrem tesnosti sa membrána musí vyznačovať aj vysokým stupňom paropriepustnosti, teda umožniť prechodu vodnej pary v danom čase a za špecifických podmienok.

Moderné, viacvrstvové membrány sa vyznačujú vysokou paropriepustnosťou meranou indexom Sd (čím je nižší, tým má vrstva lepšie parametre). Pre porovnanie: priemerný index fólie je 20 m Sd a pri kvalitných membránach dokonca 0,2 Sd.

Parametre strešných membran sú rozhodujúce
Membrana dachowa - odporność na UV i uszkodzenia mechaniczne

Odolnosť voči uv žiareniu a mechanickému poškodenia

Dôležitá je aj odolnosť voči UV žiareniu. Pôsobi deštruktívne na materiály, z ktorých je membrána vyrobená, čím strácajú svoje vlastnosti. Nekvalitné membrány môžu byť vystavené slnečnému žiareniu niekoľko týždňov – kvalitné membrány aj 3-4 mesiace.

Model CREATON ProBLACK+ (6 mesiacov) má v tomto smere vynikajúce parametre.

A nakoniec sa oplatí pozrieť aj na odolnosť membrány voči mechanickému poškodeniu. Membrána je chúlostivý výrobok, obzvlášť náchylný na roztrhnutie počas inštalácie. Môžeme tomu predísť zakúpením membrány s vysokou gramážou.

Predpokladá sa, že 100 g/m² je nevyhnutné minimum na zabezpečenie relatívne jednoduchej inštalácie, ale riziko poškodenia membrány môžeme skutočne znížiť použitím produktu s gramážou od 120 g/m² až po 360 g/m².

Posledným faktorom, ktorému sa oplatí venovať pozornosť, je zodpovedajúca kvalita membrány podporená príslušnou značkou výrobcu.

Na trhu je množstvo rôznych druhov produktov, no mnohé z nich nemajú dostatočné certifikáty a preto sa ich neoplatí kupovať na základe nízkej ceny. Kvalitné membrány musia spĺňať európske harmonizované normy pre podkladové výrobky pre strechy s príslušným symbolom EN a mať označenie CE, vďaka ktorému vieme, že výrobca plne zodpovedá za to, že výrobok spĺňa všetky požadované parametre.
 

Porovnanie rôznych modelov strešných fólií CREATON

Parameter

UniBLACK

UniBLACK+

SolidBLACK

SolidBLACK+

DuraBLACK+

ProBLACK+

Materiál

Polypropylén

Polyester 
+ polyuretán

Hmotnosť (g/m2)

160 g/m2

160 g/m2

190 g/m2

190 g/m2

250 g/m2

210 g/m2

Trieda odolnosti voči vode

W1

Paropriepustnosť (Sd)

0,03

0,04

0,12

Požiarna klasifikácia

F

B/D*

Teplotná odolnosť °C

-40/+80 °C

-40/+120 °C

Odolnosť voči UV žiareniu (mesiace)**

3

6

Pevnosť v ťahu pozdĺžne/priečne (N/50 mm)

320/210

320/220

400/300

 
Minimálny sklon strechy (stupne)

16

12

7

Môže sa používať pri plnom debnení

X

X

X

X

X

X

Možnosť použiť na fasádach

X

X

X

X

X

X

Dve integrované lepiace pásky

-

X

-

X

X

X

Šírka lepiacich pásov

-

50/80mm

-

50/80mm

110/110mm

 
Rozmery rolky (m)

1,5 x 50 m

Celková plocha strešnej fólie (m2)

75 m2

Počet roliek na palete (ks)

33

30

27

-

* - Trieda B pre budovy triedy A1 a A2, trieda D pre drevo a drevu podobné prvky
** - hodnota založená na výsledku laboratórneho testu pre stredoeurópske podmienky
 

PRÍRUČKA POKRÝVAČA CREATON

PRÍRUČKA POKRÝVAČA CREATON

„Príručka pokrývačov CREATON“ je publikácia určená najmä pre dodávateľov striech, ako aj architektov, stavbyvedúcich, obchodných partnerov CREATON Polska a investorov.

Jej hlavným cieľom je prehľadne prezentovať spoľahlivé informácie a poznatky o správnom spôsobe montáže keramických a betónových škridiel CREATON a sortimente originálnych strešných doplnkov.
 


CREATON PRODUKTY - KERAMICKÉ ŠKRIDLY, BETÓNOVÉ ŠKRIDLY, STREŠNÉ DOPLNKY

CREATON má na trhu najširšiu ponuku keramických a betónových škridiel, ktorú tvorí viac ako 240 kombinácií farieb, povrchov a modelov. Všetko dopĺňa veľmi veľký výber originálnych strešných doplnkov (okrem iného prestupové škridly, strešné membrány, dokončovacie a hrebeňové pásy).