Ako sa vyhnúť chybám pri montáži plochých strešných krytín?

Ako sa vyhnúť chybám pri montáži plochých strešných krytín?

Aby strešné krytiny plnili svoju funkciu, ich montáž musí byť vykonaná starostlivo a správne. To platí najmä pre ploché modely, pri ktorých je potrebné venovať osobitnú pozornosť. Dôsledkom potencionálnych chýb môže byť nielen strata funkčnosti pokrytia a oslabenie ich technických parametrov, ale aj neatraktívny vzhľad strechy. Na čo si teda treba dať pozor, keď sa rozhodneme pre ploché strešné krytiny?
 

Význam príchytiek škridiel a ich správnej montáže

Príchytky škridiel sú mimoriadne dôležitým montážnym prvkom, ktorý umožňuje trvalé upevnenie keramických alebo betónových škridiel k late. Ich správna montáž zlepšuje tesnosť plochy a zabraňuje pohybu krytiny, napríklad pod vplyvom sacích síl vetra. 

Okrem toho je správne prichytávanie podmienkou dosiahnutia očakávaného vizuálneho efektu – jednotnej hladkej plochy strechy. Preto je výber príchytiek kľúčovou otázkou pri montáži plochých strešných krytín, ako sú KAPSTADT alebo SIMPLA.

Význam príchytiek škridiel a ich správnej montáže

Najlepšou voľbou v tomto prípade zostávajú špeciálne riešenia. V prípade škridiel CREATON je pre každý model strešnej krytiny prispôsobená originálna príchytka. Ich využitie nielenže umožňuje vyhnúť sa najčastejším problémom, ale tiež zaručuje atraktívny vzhľad strechy. Príchytky CREATON pre ploché škridly sa vyznačujú kvalitným materiálom, z ktorého sú vyrobené – sú tenšie, ale zároveň prenášajú rovnaké zaťaženie.

Úloha nepresnej strešnej konštrukcie a presnosť latovania

Štvorcový koniec príchytky, ktorý drží zámok strešnej krytiny spôsobuje to, že príchytka sa prakticky ukrýva v ryhovanom profile zámku a nenadvihuje vedľajšiu škridlu. Týmto spôsobom dosahujeme efekt plynulého prepojenia jednej strešnej krytiny s druhou. Použitie neoriginálnych riešení často zmarí celú prácu realizátora vo vyrovnávaní a tvarovaní plochy.

 

Úloha nepresnej strešnej konštrukcie a presnosť latovania

Na streche kde sa používajú ploché strešné krytiny, je ľudskému oku veľmi ľahké si všimnúť akékoľvek odchýlky od roviny. Je potrebné zabezpečiť, aby bola strešná konštrukcia pred položením škridly vyrovnaná.

Pozornosť je potrebné venovať aj vlhkosti dreva – tento materiál, keď je mokrý, má tendenciu sa vlniť. Dôsledkom toho môže ovplyvniť položenie jednotlivých škridiel, a bude to mať  podobný efekt ako použitie nesprávnych príchytiek škridly.

Dôsledné rozmeranie latovania je nevyhnutné na dosiahnutie atraktívneho vzhľadu plochy strechy. Nepresnosť v tomto štádiu je chybou, ktorá vedie k tomu, že medzi strešnými latami dosiahneme rôzne vzdialenosti. To ovplyvňuje úroveň položenia  strešnej krytiny. Ak latovanie nie je rovnaké, bude viditeľný rozdiel v dĺžke škridiel medzi jednotlivými radmi. To je chyba, ktorá sa ihneď objaví, najmä keď sa pozrieme na krajné škridly.

 

Symetrické ukladanie strešných krytín

Pri ukladaní płochých škridiel na väzbu musíme pamätať na to, aby sme škridly v párnych radoch ukladali tak, aby ich zámky boli v polovici škridiel z nepárnych radov. Nedodržanie stredu bude viditeľné a nepriaznivo ovplyvní estetiku strechy. Tento problém sa najčastejšie vyskytuje v situácii, keď si realizátor nerozmerá strechu, t.j. nenakreslí miesta, kde má končiť ľavý okraj strešnej krytiny, a namiesto toho uloží krytinu „od oka“. Montáž plochých strešných krytín je teda úlohou, ktorá si vyžaduje veľkú precíznosť a presnosť. Aby sme mali istotu, že všetky práce budú vykonané správne, je dobré využiť služby skúsených pokrývačov a riadiť sa všetkými odporúčaniami výrobcu strešných krytín.

Symetrické ukladanie strešných krytín
PRÍRUČKA POKRÝVAČA CREATON

PRÍRUČKA POKRÝVAČA CREATON

„Príručka pokrývačov CREATON“ je publikácia určená najmä pre dodávateľov striech, ako aj architektov, stavbyvedúcich, obchodných partnerov CREATON Polska a investorov.

Jej hlavným cieľom je prehľadne prezentovať spoľahlivé informácie a poznatky o správnom spôsobe montáže keramických a betónových škridiel CREATON a sortimente originálnych strešných doplnkov.
 


CREATON PRODUKTY - KERAMICKÉ ŠKRIDLY, BETÓNOVÉ ŠKRIDLY, STREŠNÉ DOPLNKY

CREATON má na trhu najširšiu ponuku keramických a betónových škridiel, ktorú tvorí viac ako 240 kombinácií farieb, povrchov a modelov. Všetko dopĺňa veľmi veľký výber originálnych strešných doplnkov (okrem iného prestupové škridly, strešné membrány, dokončovacie a hrebeňové pásy).