Akú strešnú škridlu si vybrať pre valbovú strechu?

Akú strešnú škridlu si vybrať pre valbovú strechu?

Strešná konštrukcia a strešná krytina na nej sú dva mimoriadne koherentné a neoddeliteľné prvky, ktoré ovplyvňujú životnosť, tesnosť, bezpečnosť a estetiku celého domu. Preto by sme mali dôkladne zvážiť otázku prispôsobenia škridiel typu plánovanej strechy. Jedným z najpopulárnejších typov takejto konštrukcie je valbová strecha. Ktoré škridly na nej budú vyzerať najlepšie a na čo by sme si pri ich výbere mali dať obzvlášť pozor?

 

Valbová strecha – všestranné riešenie

Valbová strecha, alebo jednoducho viacspádová strecha je na našich domoch prítomná už dlho a napriek novým trendom stále patrí medzi najčastejšie používané konštrukcie. Pozostáva zo štyroch plôch vo forme lichobežníkov a trojuholníkov, ktoré sa navzájom stretávajú na hlavnom hrebeni, a ďalších štyroch, ktoré vedú šikmo nadol. 

To nám hovorí základná definícia a keď sa na ňu pozrieme bližšie, hneď zistíme, že ide o mimoriadne rôznorodý typ strešnej konštrukcie a umožňuje použitie mnohých zaujímavých riešení.

Valbová strecha – všestranné riešenie
Valbová strecha – výber škridiel

Stretávame sa so strechami valbovými, ktoré sú svojím štýlom veľmi jednoduché a ekonomické, ale aj reprezentatívne, bohaté na vikiere a dekoratívne prvky a nachádzajú sa aj na budovách s viacerými podlažiami. A je to pravdepodobne široké spektrum možností, ktoré robia z valbovej strechy bežnú voľbu.

Okrem svojej všestrannosti má mnoho ďalších výhod.  Keďže sa skladá zo vzájomne prepojených plôch, je pevná a tiež odolná voči nepriaznivým poveternostným podmienkam. 

Dažďová voda a nánosy snehu z nej ľahko odtekajú, także váš dom je menej vystavený vlhkosti a samotná konštrukcia nie je zaťažená veľkým zaťažením.

Toto riešenie má samozrejme aj svoje nevýhody, medzi ktoré patrí predovšetkým zložitosť celej konštrukcie. Zložitý krov a veľké množstvo hrebenáčov si vyžadujú väčšie, dlhšie a precíznejšie pokrývačské práce - mierne predražujú konštrukciu valbovej strechy a vyžadujú vhodný typ strešnej krytiny. 

Najvhodnejšie je položiť na ňu keramické alebo betónové škridly a v tomto prípade je jedno, aký konkrétny model zvolíme.

Valbová strecha – výber škridiel

Na valbovú strechu sa dá umiestniť prakticky každá, najmä ak si vyberieme škridly od renomovaného výrobcu, ktorý má široký sortiment. Je však potrebné venovať pozornosť určitým nuansám, ako je rozsah latovania škridly, t. j. určená vzdialenosť medzi vodorovnými latami.

V prípade valbových striech sa odporúča, aby minimálny rozmer latovania pre základné škridly nebol menší ako pre krajné škridly. To je okrem iného prípad škridiel KODA od CREATON.

Ďalším problémom je fakt, že viacsklonová strecha má väčší počet sklonov a čím je zložitejšia, tým viac si vyžaduje rezanie, čo má za následok vyššiu spotrebu materiálu. V tejto situácii je najlepšie zvoliť maloformátovú  škridlu.

CREATON má širokú škálu takýchto strešných krytín, z ktorých možno odporučiť napr. HARMONIE, MELODIE, RATIO alebo plochú škridlu DOMINO. Najdôležitejším faktorom, ktorý môže rozhodnúť o konkrétnom výbere, by však mala byť celková estetika strechy.

Dach kopertowy – powinien być dopasowany do stylu domu
Na valbovej streche je to, že sa vyznačuje pomerne veľkou plochou rozprestretou

Na valbovej streche je to, že sa vyznačuje pomerne veľkou plochou rozprestretou na širokej rovine. Je teda dobre viditeľná a mala by ladiť so štýlom domu. Pre veľké, rozľahlejšie strechy a domy s moderným a minimalistickým tvarom by sme však mali voliť veľkoformátové a ploché škridly, akými sú SIMPLA, TITANIA, už spomínaná KODA, či betónový KAPSTADT, KIOTO. 

Hoci sú v súčasnosti valbové strechy spájané skôr so súčasnou estetikou domov, nevylučuje to možnosť ich použitia na domy bohaté na ornamenty a v tradičnom štýle. V takom prípade bude lepšie zvoliť dekoratívne a historické modely, napr. najobľúbenejšie bobrovky, dostupné v širokej škále farieb KLASSIK, krásnu SINFONIE, francúzsku RAPIDO alebo betónové nadčasové: GÖTEBORG alebo HEIDELBERG.

Okrem výberu samotných škridiel si pri výbere strechy s viacerými sklonmi musíte všímať aj ďalšie detaily. Takáto strecha má zvyčajne väčší počet hrebenáčov – prvkov, ktoré prekrývajú hrebeň a nárožie a sú zodpovedné za správne odvetranie strechy, vďaka čomu sú viditeľnejšie. Vďaka  bohatej ponuke CREATON si aj ten najnáročnejší investor nájde vhodný sortiment, ktorý bude esteticky ladiť so štýlom a architektúrou stavby.

PRÍRUČKA POKRÝVAČA CREATON

PRÍRUČKA POKRÝVAČA CREATON

„Príručka pokrývačov CREATON“ je publikácia určená najmä pre dodávateľov striech, ako aj architektov, stavbyvedúcich, obchodných partnerov CREATON Polska a investorov.

Jej hlavným cieľom je prehľadne prezentovať spoľahlivé informácie a poznatky o správnom spôsobe montáže keramických a betónových škridiel CREATON a sortimente originálnych strešných doplnkov.
 


CREATON PRODUKTY - KERAMICKÉ ŠKRIDLY, BETÓNOVÉ ŠKRIDLY, STREŠNÉ DOPLNKY

CREATON má na trhu najširšiu ponuku keramických a betónových škridiel, ktorú tvorí viac ako 240 kombinácií farieb, povrchov a modelov. Všetko dopĺňa veľmi veľký výber originálnych strešných doplnkov (okrem iného prestupové škridly, strešné membrány, dokončovacie a hrebeňové pásy).