Jesenné čistenie alebo ako pripraviť strechu pred zimou?

Jesenné čistenie alebo ako pripraviť strechu pred zimou?

Príprava strechy pred zimou je dôležitou súčasťou zaistenia bezpečnosti a pohodlia našich domovov. Práve táto časť budovy ju chráni predovšetkým pred nepriaznivými vplyvmi počasia: snežením, silným vetrom, mrazom a dažďom. Pravidelná údržba strechy je nevyhnutná pre jej správnu funkciu. Mimoriadne dôležitá je aj príprava pred príchodom zimy.
 

Vizuálne posúdenie stavu strechy

Základným krokom, ktorým môžete začať kontrolu strechy pred zimou, je dôkladná kontrola strechy. Prvotné posúdenie situácie sme schopní vykonať úplne sami. Táto činnosť si nevyžaduje odborné znalosti ani použitie špecializovaných nástrojov.

Veľkú časť nezrovnalostí (týkajúcich sa prvkov v interiéri aj exteriéri budovy) si môžeme všimnúť počas každodennej prevádzky. Stojí však za to vedieť, čo by malo vzbudiť našu osobitnú pozornosť.

Čomu by ste sa mali venovať? Napríklad vyčnievajúci kus oplechovania, prasknutá škridla, vlhké škvrny v podkroví alebo modrastá farba na drevenej konštrukcii. Ak si všimnete tieto alebo iné poruchy, čo najskôr požiadajte pokrývača o odbornú prehliadku.

Vizuálne posúdenie stavu strechy

Ak si všimnete napríklad prasklinu na keramickej alebo betónovej škridle, nápadne vyčnievajúce oplechovanie alebo zatekanie v podkroví - alebo akúkoľvek inú nezrovnalosť, ktorá vo vás vyvoláva obavy - mali by ste čo najskôr nechať vykonať odbornú prehliadku strešnej krytiny. Tú by ste nemali odkladať, aby sa všetky potrebné opravy vykonali ešte pred zimou.

 

Kontrola priechodnosti žľabov a košov

Okrem kontroly stavu strechy je potrebné venovať pozornosť aj odkvapom. Nazbierané lístie, konáre alebo mach môžu upchať žľaby a zvody a zabrániť tak správnemu odtoku vody. V takom prípade je nevyhnutné ich odblokovať ešte pred príchodom mrazov. V opačnom prípade môže zadržaná voda počas mrazov poškodiť celý systém. Treba sa však pri tom vyhnúť kovovým kefám a iným ostrým pomôckam, pretože môžu poškriabať povrch žľabov.

Za zachytávanie dažďovej vody sú zodpovedné aj strešné úžľabia, teda spojenie dvoch susedných svahov, ktoré sa pretínajú pod konkávnym uhlom. Čistenie týchto častí strešnej konštrukcie patrí medzi 10 najdôležitejších bodov v odbornom katalógu našich odborných pokrývačov.

Kontrola priechodnosti žľabov a košov

Čistenie striech


Správna príprava strechy pred zimou musí zahŕňať aj vyčistenie všetkých sklonov. Tým sa z povrchu odstránia nečistoty, ktoré by mohli pri topení snehu znečistiť fasádu. Okrem toho sa z povrchu strechy odstránia machy a lišajníky, ktoré by mali počas vlhkých zimných mesiacov bez slnka priaznivé podmienky na rast.

Na čistenie strechy je najlepšie použiť tlakový čistič. Ak však takéto zariadenie nemáte - alebo z iných dôvodov nechcete túto prácu vykonávať sami - môžete ju nechať vykonať profesionálnym tímom.

Neoceniteľný bude v tomto prípade strešný komunikačný systém nainštalovaný na streche. Správne nainštalované schodíky alebo kominárske lavičky sú príslušenstvom, ktoré umožňuje bezpečný pohyb po streche a vykonávanie potrebných úkonov.

V záujme zvýšenia bezpečnosti osoby pracujúcej na streche je tiež vhodné pravidelne kontrolovať upevnenie a prípadne dotiahnuť uvoľnené skrutky upevňujúce jednotlivé riešenia na sklone.

Dobrým príkladom je hliníkový komunikačný systém značky CREATON, ktorý dopĺňa celý sortiment. Vyznačuje sa výrobou z vysokokvalitného duralu s dlhou životnosťou, špeciálne vyvinutou konštrukciou pre maximálnu bezpečnosť prevádzky (používajú sa patentované systémy zavesenia), jednoduchou a rýchlou montážou, ktorá si nevyžaduje medziľahlú latu, širokou škálou aplikácií a dôrazom na detail.

K dispozícii je v širokej škále farieb, skomponovaných s použitou krytinou, vďaka čomu bude celá strecha vyzerať mimoriadne elegantne.
 

Investície do systémov na ochranu proti snehu

Treba mať na pamäti aj to, že správna príprava strechy pred zimou by mala zahŕňať aj jej ochranu pred snehom pomocou vhodných doplnkov. To je dôležité najmä v regiónoch s výdatnými zrážkami v tomto ročnom období, napríklad na horách. Špeciálne, na svahu namontované systémy, ako sú snehové rebríky, snehové rúry, drevené guľatiny s hákmi a snehové zábrany, chránia bezprostredné okolie domu pred problémami spôsobenými zosúvajúcim sa snehom a ľadom. 

Čistenie striech
Investície do systémov na ochranu proti snehu

Je to o to dôležitejšie, že podľa platnej legislatívy je za bezpečnosť nehnuteľnosti zodpovedný jej majiteľ.

Dobrým riešením je použitie príslušenstva od toho istého výrobcu, od ktorého boli zakúpené škridly. Úplnú konzistenciu a maximálnu funkčnosť ponúka systém ochrany proti snehu jednej značky. Získame tak istotu, že všetky doplnky budú nielen maximálne funkčné, ale aj farebne a štýlovo jednotné. Poskytnú veľmi vysokú kvalitu, ktorá zaručí trvanlivosť a účinnosť - a tým aj bezpečnosť.

Príprava strechy pred zimou je dôležitým krokom, na ktorý sa oplatí myslieť vopred. Treba však mať na pamäti, že to bude oveľa jednoduchšie, ak sa vyberú kvalitné strešné riešenia vrátane krytiny s dobrými technickými parametrami. Najlepšie riešenia zabezpečia celoročnú tesnosť strešného sklonu, sťažia usadzovanie nečistôt na streche a predovšetkým zabezpečia odolnosť strechy voči negatívnym vplyvom počasia vrátane mrazu a silného vetra.

PRÍRUČKA POKRÝVAČA CREATON

PRÍRUČKA POKRÝVAČA CREATON

„Príručka pokrývačov CREATON“ je publikácia určená najmä pre dodávateľov striech, ako aj architektov, stavbyvedúcich, obchodných partnerov CREATON Polska a investorov.

Jej hlavným cieľom je prehľadne prezentovať spoľahlivé informácie a poznatky o správnom spôsobe montáže keramických a betónových škridiel CREATON a sortimente originálnych strešných doplnkov.
 


CREATON PRODUKTY - KERAMICKÉ ŠKRIDLY, BETÓNOVÉ ŠKRIDLY, STREŠNÉ DOPLNKY

CREATON má na trhu najširšiu ponuku keramických a betónových škridiel, ktorú tvorí viac ako 240 kombinácií farieb, povrchov a modelov. Všetko dopĺňa veľmi veľký výber originálnych strešných doplnkov (okrem iného prestupové škridly, strešné membrány, dokončovacie a hrebeňové pásy).